Jesienny Tort Halloweenowy

Jesienny Tort Halloweenowy

Jesienny Tort Halloweenowy

Ogólnie nie obchodzę halloween, ale miałem ogromną ochotę zrobić właśnie w takim stylu malutki torcik 🙂 Zawarłem w nim wszystkie smaki jesieni 🙂 Chcecie spróbować? 🙂
Porcje 6 osób

Składniki
  

Biszkopt 18cm

  • 5 jajek
  • szklanki mąki pszennej
  • szklanki kakao
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej

Mus jabłkowo-gruszkowy

  • 2 szare renety
  • 2 bera hardy
  • 50 gram cukru
  • 3 łyżeczki agaru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Krem mascarpone

  • 250 gram mascarpone
  • 100 gram śmietanki 30%
  • 150 gram cukru pudru
  • kilka kropel zielonego barwnika

Mus dyniowo-śliwkowy

  • 12 śliwek węgierek
  • 1 szklanka puree z dyni hokkaido
  • 50 gram cukru
  • 3 łyżeczki agaru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Tynk

  • 200 gram białej czekolady
  • 75 gram śmietanki 30%
  • 40 gram masła
  • kilka kropel czarnego barwnika

Polewa

  • 200 gram białej czekolady
  • 50 gram śmietanki 30%
  • kilka kropel fioletowego barwnika

Brownie limonkowe

  • Brownie limonkowe:
  • 60 gram masła
  • 100 gram czekolady gorzkiej 70%
  • 55 gram cukru
  • 82 gram mąki
  • 1 jajko
  • sok z jednej limonki i otarta skórka
  • kieliszek rumu

Przygotowanie
 

  • Najpierw przygotowujemy biszkopt. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy te drugie na sztywną pianę. Dosypujemy cukier partiami, gdy piana będzie ubita na sztywno. Na koniec wsypujemy przesiane kakao, przyprawę korzenną, mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wlewamy do rantu. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.
  • Po wystygnięciu dzielimy ciasto na 4 blaty. Składamy w rancie. Biszkopty nasączamy korzenną nalewką(domową lub kupną). Jabłka i gruszki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy aż do rozpadnięcia. Następnie dodajemy cynamon, agar i chwilę gotujemy. Blendujemy, wylewamy na spód i przykrywamy kolejną warstwą. Następnie drylujemy śliwki i zasypujemy cukrem, dodajemy, przyprawy korzenne, agar i chwilę gotujemy. Mieszamy z dynią i blendujemy. Wylewamy na kolejny blat. Ubijamy śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem, barwimy na zielono i wykładamy na kolejny blat. Przykrywamy ostatnim blatem i odstawiamy na conajmniej 6 godzin do schłodzenia, po tym czasie przygotowujemy tynk. Wszystkie składniki (oprócz barwnika) wkładamy do rondelka i podgrzewamy do momentu uzyskania jednolitej masy, wtedy dodajemy barwnik i odstawiamy do lodówki najlepiej patrzyć co 20 minut, czy masa już nadaje się do rozsmarowywania. Tort smarujemy z wierzchu dookoła tynkiem i odstawiamy do lodówki na godzinę. Powtarzamy czynności przy polewie, w rondelku podgrzewamy śmietankę, dodajemy czekoladę i barwnik. Rozlewamy równomiernie na górze.
  • Rozpuszczamy masło i dodajemy do niego gorzką czekoladę. Następnie ucieramy jajko z cukrem, wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy, wlewamy rum i dopiero po tym dodajemy masę czekoladową, a na sam koniec sok z limonki i skórkę z niej. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto, przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Kruszymy na wierzch i po bokach. Formujemy figurki z masy plastycznej i dekorujemy nimi tort. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.