Kotlety z batata i dorsza

Kotlety z batata i dorsza

Kotlety z batata i dorsza

Nie wiem jak Wam, ale mi w ostatnim czasie przejadły się obiady, a czasu na bardziej wymyślne dania ostatnio jakoś nie mam. Dwójka dzieci daje osobie znać 😀
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Kotlety

  • 1 ugotowany batat
  • 400 gram polędwica z dorsza
  • 1 posiekany pęczek kolendry
  • 1 posiekany pęczek pietruszki
  • jajko
  • mąka do obtaczania
  • sól, pieprz cytrynowy
  • 1 łyżeczka suszonych przypraw: oregano, estragon, bazylia, majeranku
  • cytryna do skropienia

Tabbouleh

  • 1 paczka ugotowanej kaszy bulgur
  • garść mięty
  • pęczek świeżej kolendry
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 pomidory
  • 1/2 ogórka
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 mała czerwona cebula

Przygotowanie
 

  • Rybę solimy, pieprzymy i siekamy drobno, łączymy z rozgniecionym batatem, dodajemy resztę składników i formujemy kotlety. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, aż do zrumienienia. Sałatkę przygotowujemy przed smażeniem kotletów. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę: pomidory, cebulę i ogórek. Następnie mieszamy z kaszą. W miseczce mieszamy oliwę z oliwek, z sokiem z cytryn i polewamy sałatkę. Na koniec dodajemy posiekane zioła i doprawiamy do smaku. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.